In de polisvoorwaarden van elke verzekeraar staan precies de voorwaarden die gelden op het moment dat u uw autoverzekering wilt opzeggen. Er staat precies beschreven hoe het in zijn werk gaat en of er bijvoorbeeld sprake is van een opzegtermijn. Bij sommige verzekeraars zult u heel eenvoudig uw autoverzekering per direct kunnen opzeggen, terwijl dit elders een stuk lastiger gaat en waar u gewoon eerst uw contract dient uit te zingen. Zoals gezegd is het handig om bij het autoverzekering vergelijken ook goed te letten op de details die staan vermeld in de voorwaarden. U kunt dit soort zaken niet selecteren bij een autoverzekering berekenen, maar u kunt ze naderhand dus wel in de polisvoorwaarden lezen.

Opzeggen

Als een verzekeraar u de mogelijkheid biedt om per direct uw verzekering te ontbinden kan het zijn dat u al premie heeft betaald voor de komende tijd en dat u dus recht heeft om deze premie terug te krijgen van de verzekeraar. Let er daarbij wel op dat sommige verzekeraars voor het opzeggen van uw autoverzekering kosten rekenen voor de administratie. Uiteraard gaat het hierbij dan om het tussentijds opzeggen van de autoverzekering.

Niet opzeggen, maar stopzetten

Stopzetten betekent in deze iets anders dan opzeggen. Stopzetten is in deze slechts van tijdelijke aard, want na de stopzetting zult u uw autoverzekering in een later stadium weer gaan hervatten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer u voor langere tijd naar het buitenland gaat en niet voor een autoverzekering wilt betalen als uw auto bij u in de garage staat. U kunt dan de autoverzekering tijdelijk stopzetten door uw kenteken bij het RDW te schorsen. Let er bij het tijdelijk stopzetten van uw autoverzekering wel op dat uw auto op geen enkele manier op de openbare weg mag staan. U zult deze dus ergens moeten stallen, bijvoorbeeld in een garage.