Met het eigen risico voor de autoverzekering wordt bedoeld dat u een bepaald bedrag bij een geclaimde schade zelf zult moeten betalen. U kunt uw autoverzekering berekenen op basis hiervan door aan te geven hoeveel eigen risico u wilt. U kunt hierbij kiezen voor 0 euro, maar ook voor een veel hoger bedrag. Er zijn een aantal verzekeraars die u standaard al een eigen risico van 0 euro geven waar anderen juist een hoger eigen risico van bijvoorbeeld 150 euro als standaard hanteren.

Betalen schade van een ander

Als u schade heeft gemaakt aan uw eigen voertuig, maar daarbij ook het voertuig van iemand anders hebt beschadigd zal het eigen risico enkel van toepassing zijn op de schade van uw auto en niet die van de ander. Het is dus niet zo dat beide schades bij elkaar worden opgeteld of iets dergelijks. Als u dus beiden een schade heeft van 100 euro en u heeft een eigen risico van 150 euro betaalt u dus gewoon de schade van uzelf van 100 euro. De schade van de ander zal door de verzekeraar worden afgehandeld en hier heeft u dus verder niets mee te maken.

Hoog of laag eigen risico?

Omdat u de keuze heeft om te kiezen voor een hoog of laag eigen risico is het belangrijk dat u bij uzelf nagaat hoe uw verleden er omtrent schades uitziet. Heeft u vrijwel nooit een schade, dan kan het nemen van een hoog eigen risico ervoor zorgen dat u een veel lagere premie voor uw autoverzekering hoeft te betalen. Andersom geldt het natuurlijk ook dat u bij een laag of zelfs geen eigen risico een hogere premie zult moeten betalen. om dit verschil te compenseren. Bereken uw autoverzekering dus met dit in uw achterhoofd en test ook eens wat de invloed op uw premie is bij een hoog eigen risico en bij een laag eigen risico.